Hem Svenska | English


Pantheon

Marknader Rom

Att gå på marknad i Rom är för det första en chans att fynda rejält, men också en otrolig upplevelse! Rom har en rad stora marknader, varav den största är Porta Portese. En stor del på en marknad består av väskor, kläder, skor och smycken, men på en marknad kan man hitta nästan allt.

Säljarna vill verkligen sälja, och ger sig inte så lätt, och det blir därför lätt att pruta! Att pruta är en del av att gå på marknad och du borde verkligen prova, om inte annat för upplevelsen! Du prutar genom att först fråga vad saken du vill köpa kostar, sedan erbjuder du ett betydligt lägre pris. Går säljaren inte med på det går du bara upp en euro eller två tills han/hon går med på det. Om priset går över din gräns, och du inte vill betala mer, börjar du bara gå därifrån. Och visa att du inte är intresserad. Då kommer säljaren komma springande efter dig och säga att du får saken för ditt pris. Om han/hon inte ger sig kan du ju alltid tänka på saken och komma tillbaka senare.

Det varnas mycket för ficktjuvar på marknader i Rom, så håll uppsikt! Ha alltid dina saker av värde inom synhåll, ficktjuvarna är snabba och diskreta. Ficktjuvar kan man ibland lägga märke till. Oftast smyger de runt tätt bland folk, och verkar ointresserad av vad som säljs, och kikar istället försiktigt på vad folk har sina väskor och saker av värde. Antingen sticker de in en hand och tar det de vill ha, eller så kanske de skär upp bottnen på din väska, så var uppmärksam och ha alltid din väska inom synhåll! Det kan också vara smart att ha med sig en extra (rymlig) shoppingbag, då plastpåsarna man får lätt går sönder.

En annan sak du bör tänka på är att allt på marknader kanske inte alltid är så bra som säljarna får det att framstå som. T ex påstår alla väskförsäljare att deras väskor är av äkta skinn, och försöker bevisa det genom att dra med en tändare över ”skinnet” och sedan stolt visa upp att väskan inte tog skada. Självklart kan man köpa väskor fastän det inte är äkta skinn, men man bör då se till att man inte betalar allt för mycket. Vissa saker går sönder direkt. Du kan också lukta på väskan. Ofta känner man på lukten om den luktar skinn, eller någonting annat. Många saker av ”äkta” märken är också stulna eller prover från affärer, så se upp för vad du köper. Tänk kritiskt!

Stora marknader du kan besöka i Rom:
Porta Portese, Söndagar 06.00-14.00

Via Sannio (klädmarknad), Mån-fre 08.00-13.00, Lördag 08.00-18.00

Campo de’ Fioro (frukt, grönsaker, mat), Mån-lör 07.00-ca 13.00

Vintage Market (kläder, smycken, accesoarer), Öppet från andra söndagen i september till juni. Inträde 1 euro.

PortobelloExpo (gamla saker), Sista söndagen varje månad 09.00-19.30
br>
br>


Fakta: Fakta om Rom - Karta Rom - Resa till Rom - Boende | Hotell: Budget - Lyx | Transport: Fiumicino - Ciampino - Tunnelbana Rom - Rom Taxi - Flyg till Rome | Shopping: Shoppingdistrikt Rom | Sevärdheter: Vatikanstaten - Vatikanmuséet Sixtinska Kapellet - St Peterskyrkan - Colosseum - Forum Romana Fora Rome - Pantheon - Piazza Navona - Spanska Trappan - Piazza del Popolo - Fontana di Trevi | Turer och utflykter: Matutflykt Smak av Italien - Heldagstur till Neapel och Pompeii - Heldagstur till Capri och Blå grottorna - Heldagstur till Florence - Eftermiddagstur på Tibern | Fotboll: Lazio - Roma | Nöje/Musikaler: Nöjen i Rom - Nattliv i Rom